Ruines, rotsformaties en een slechte weg

Door: Arjan

Blijf op de hoogte en volg Hilde

31 Augustus 2025 | Zimbabwe, Hwange

We reizen verder richting Great Zimbabwe, een 4 uur rijden over een goede weg. Great Zimbabwe is een grote ruinestad, het grootste stenen bouwwerk in Afrika ten zuiden van de Sahara. Een deel ligt op de top van een heuvel, daar klimmen we eerst naar toe. Dit geeft een mooi uitzicht over het hele complex. Het is niet druk hier, maar er zijn wel een aantal Zimbabwaanse bezoekers. En verrassend die willen met ons op de foto! Alles is hier gebouwd met stenen die zoveel mogelijk passend zijn gemaakt ze gebruikten geen cement. Heel lang heeft deze stad niet bestaan, na zo'n 400 jaar, in de 17e eeuw is hij verlaten. Maar hij heeft wel de naam aan dit land gegeven.

De volgende dag reizen we direct door naar Matobo. Een nationaal park met bizarre rotsformaties, en de enige plek met neushoorns. Onze lodge is een prettige verrassing, hij ligt prachtig boven op een grote rotsheuvel, met grote rotsblokken, kopjes, er omheen. We worden vriendelijk ontvangen, krijgen nog een late lunch, en er staat nog een tour over het terrein gepland met een sundowner. We zien wat wild, en bizarre rotsformaties, waarvan je je afvraagt hoe die op elkaar blijven liggen. Op een prachtige plek zien we met een glas wijn de zon ondergaan.

De volgende dag gaan we eerst op zoek naar neushoorns. Met zijn tweeën zitten we in een safaritruck met een chauffeur/gids van onze lodge. Dat is best luxe. We vinden de neushoorns snel, en te viet komen we tot zo'n 20 meter van ze. Zeer indrukwekkende beesten. Het zijn witte neushoorns, maar ze zijn gewoon grijs. Dit komt door domme Engelsen. De Hollanders in de Kaapprovincie niemden ze wijd lip rhinos, vanwege hun brede lippen, maar de Engelsen verstonden white, en namen die naam over. Sindsdien heten ze witte neushoorns. Hierna rijden we door naar een bijzondere plek View of the World. De naam zegt eigenlijk alles al. Dat vond ook Cecil Rhodes. Hij was rijk geworden met diamanten, oprichter van De Beers, en droomde van een Engels gebied van Kaapstad tot Cairo. Hij bracht dit gebied eind 19e eeuw onder Britse controle, en dat werd Rhodesië. En hier werd hij, op zijn uitdrukkelijk verzoek, begraven. Zijn graf ligt hier dan ook op een zeer mooie plek. In de middag gaan we verder het gebied in, want hier zijn ook rotstekeningen van 10000 jaar oud te vinden. We bezoeken een grit, en zien tekeningen van antilopes, giraffen, zebra's en mensen.

De volgende dag moeten we deze mooie plek weer verlaten. Er staat ons een uitdaging te wachten. We moeten ruim 500 km rijden, en al sinds begin van de reis horen we van iedereen dat de weg verschrikkelijk slecht is. Om 8 uur rijden we weg, veel succes gewenst door de mensen in de lodge. We rijdn eerst naar Bulawayo, de 2e stad van het land. Daarna begint het, bijna 400 km over de A8, richting Zambia. Van daaruit komen veel grote Chinese trucks, vol met erts en veel te zwaar bekaden. Die hebben de hele weg stuk gereden. De weg zit vol met grote gaten, over de hele weg. We slingeren van links naar rechts, zoveel mogelijk om de gaten heen, tussen trucks door, soms trucks inhalend, dan weer stapvoets door grote gaten die niet te ontwijken zijn. We vorderen langzaam. Op sommige plekken wordt wel aan de weg gewerkt, en daar wacht ons een detour, wat gewoon een soort pad langs de snelweg is. Ook dit is een uitdaging, soms rijden we hier door rul zand in diepe sporen, net Parijs-Dakar. We zijn blij dat we een goede 4x4 hebben, die door Hilde liefdevol het bakbeest wordt genoemd. Maar we komen er doorheen en na een klein 10 uur, en halfuurtje voor zonsondergang komen we op onze nieuwe bestemming aan.

We zijn nu in Hwange nationaal park. Dit is de plek in Zimbabwe voor safari. 's Ochtends om 6 uur staat de eerste game drive al op het programma. Niet meer prive, we zitten met 6 anderen in de truck. Ook wel gezellig. Het is nog wel erg koud, en heel veel beesten zien we nog niet op deze eerste drive. In de middag gaat dat beter. Dan zien we vanalles. Eerst nijlpaarden en krokodillen. Impala's, kudus, steenbok, reedbuck, parelhoenders. Dan komen we een paar giraffen tegen. Nog steeds op zoek naar leeuwen zien we nog olifanten en zebra's. Die rennen onrustig heen en weer. Een teken dat leeuwen in de buurt zijn. En inderdaad we vinden een groep leeuwen. Uiteindelijk zien we er een stuk of 10. Loom bewegen ze, vlakbij onze truck, indrukwekkende beesten. Deze wilden we graag nog zien, dus onze dag is geslaagd.

• 01 September 2025 - 08:58

Karolien Goethals:

Super interessant, Hilde. Fijn om te lezen! Geniet maar blijf voorzichtig!!